Сторінки

субота, 16 січня 2021 р.

ТВОРЧЕ ОБ'ЄДНАННЯ МИСТЕЦТВ 15.01.21 ЗАНЯТТЯ І


НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНІ СВЯТА В УКРАЇНІ ТА СВІТІ.

 ТРАДИЦІЇ ТА СУЧАСНІСТЬ


ХРИСТОС НАРОДИВСЯ, ДОРОГІ ДРУЗІ!

Раді зустрічі з вами. Вітаємо на зимовій сесії ТОМ!

Тема нашої зустрічі: НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНІ СВЯТА В УКРАЇНІ ТА СВІТІ. ТРАДИЦІЇ ТА СУЧАСНІСТЬ.

Не дивлячись на те, що багато новорічно-різдвяних свят вже завершились, ще багато гарних свят попереду. Тож ми сьогодні продовжуємо святкувати i поговоримо з вами про новорічно-різдвяні свята в Україні i у світі. З'ясуємо, що ви знаєте про новорічно-різдвяні свята,  дізнаємося щось нове.

ЗАВДАННЯ І. «Від Романа до Йордана»

Отже, перше завдання нашої зустрічі - назвати свята новорічно-різдвяного циклу в Україні.

А підказка до цього завдання у його назві)

Друзі, сьогодні ми розглянемо найцікавіші та найвідоміші з них.

 Новий рік - одне з небагатьох свят, яке відзначали ще в Давньому Єгипті, Персії та Вавилоні (щоправда, його святкування тоді збігалося з початком відродження природи, тож відбувалося у березні).

    Святкування Нового року - це, мабуть, єдина подія, яку щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах. Але в кожного народу існують особливі традиції, пов’язані з цим святом. Цікаво які? 

Ми підготували для вас невеличку подорож різними країнами світу, де розповімо про Новий рік. 

Ваше завдання, друзі  -  вгадати про яку країну йде мова у розповіді. 

Отже, уперед!

ЗАВДАННЯ ІІ. «Новий рік у світі»

№ 1

Прогулюючись у новорічну ніч вуличками міст цієї країни, слід бути дуже обережними: потрібно пильнувати, щоб на голову не впав розбитий посуд, старий одяг, праска, столові прилади, набір інструментів і навіть різні меблі. Таким чином мешканці звільняються від непотрібних речей. Існує повір’я: якщо викинути стару річ, в новому році обов’язково з’явиться нова. А от дарувати подарунки в новорічну ніч тут не заведено. Їхній «Дід Мороз» - Баббо Натале - приходить до діток раніше: на Різдво (24 грудня). Але маленькі діти з нетерпінням чекають ще одного свята - Хрещення (6 січня). В цю ніч Фея Бефана на чарівній мітлі облітає всі будинки, відчиняє їх золотим ключиком і залишає подарунки слухняним діткам. А той, хто поводив себе нечемно, може знайти в своїй шкарпетці біля каміну дрібку попелу чи вуглинки.

№ 2 

У новорічну ніч вони намагаються розбити із зав'язаними очима піньяту – велику глиняну посудину, в якій сховано фігурки незвичайних тварин, солодощі, фрукти, новорічні сюрпризи. Той, кому це вдасться, буде щасливим увесь наступний рік.

№3 

У цій країні під Новий рік всі збираються на хід з факелами. У давнину по вулицях котили діжки з дьогтем, які палали. Таким чином спалювали старий рік та розчищали дорогу новому.

№4 

Мешканці цієї країни повинні встигнути з'їсти 12 виноградинок під 12 ударів годинника і загадати бажання. Мешканці країни вірять, що виноград принесе їм удачу в кожному місяці наступного року. В місцевих магазинах навіть продаються баночки з очищеними від шкірки та насіння ягодами. Цій традиції вже більше ста років: вона була започаткована у 1908 році, коли місцеві фермери зібрали надвисокий урожай винограду.

№5 

Головний новорічний аксесуар мешканців цієї країни - граблі (кумаде), за допомогою яких в новому році зможуть загрібати щастя. Їх роблять розміром від 10 см до 1,5 м і прикрашають. Також рівно опівночі починає дзвонити дзвін, який відбиває 108 ударів. За давнім повір'ям, кожен дзенькіт "знищує" одну з людських хиб. Їх, як вважають мешканці цієї країни, усього 6: жадібність, злість, дурість, легковажність, нерішучість, заздрість, і в кожної є 18 відтінків. 

№6 

У цій республіці у  переддень Нового року заповнюють водою весь посуд, який є в будинку, а опівночі починають виливати рідину з вікон. Виливають старий рік, і промивають дорогу новому.

№ 7

 На цьому континенті Новий рік мешканці відзначають одні з перших на планеті. Святкування тут, як правило, проходить під відкритим небом. Пляжні вечірки, гучні пісні, веселі танці, фантастичні феєрверки, музичні фестивалі за участю світових зірок: все це можна побачити тут напередодні Нового року. Санта Клаус в червоному ковпаку і штанях на дошці для серфінгу на пляжі. Побачити це можна тільки тут.

№ 8 

У Новий рік тут розмовляють з тваринами. Ще з середньовiчних віків пішло повір'я про те, що напередодні Нового року тварини можуть розмовляти людською мовою. Тому фермери опівночі відправляються в хліви і загони, щоб послухати худобу. Якщо тварина заговорила, це означає, що майбутній рік принесе важкі випробування в сім'ю. Якщо в хліві стоїть тиша - це хороший знак, до добробуту в домі.

№9 

Ця країна святкує Новий рік, влаштовуючи різні дитячі вистави за мотивами старих казок. У різних містах туристи і городяни можуть взяти участь в прекрасній карнавальній ході на чолі з Лордом і багатьма іншими казковими героями. Популярний звичай - обмін різдвяними листівками - з'явився саме в цій країні. Тут, як ніде, витримана справжня атмосфера радості від отримання довгоочікуваного подарунка або красивих слів на листівці. Є ще одна традиція під назвою "Впустити новий рік": рівно опівночі господарі будинку відчиняють задні двері для випуску старого року і передню для того, щоб впустити довгоочікуваний новий рік.

№ 10 

А ось ця країна подарувала світові перші скляні ялинкові іграшки (в 19 столітті). Тут на Новий рік прийнято  не гасити в будинках світло і яскраво освітлювати всі  вулиці — це справжнє свято світла. 

№ 11 

Поспішайте скуштувати пудинг!

У новорічному святі цієї країни спостерігається більше релігії, ніж символічного свята. В цей час на вікна ставлять невеликі свічки, щоб Марія і Йосип знайшли для себе тимчасовий притулок. Для кожного члена сім'ї випікається спеціальне частування, яке називається seed cake - печиво або кекс з тмином. Ще є прекрасна традиція робити три різних пудинги: один на Новий рік, другий на Різдво, третій - на Водохреще.

№12

 У цій країні до дітей приходить дідок Пер Ноель у шубі, червоному ковпаку і дерев'яних черевиках. Пересувається він на ослику. Діти вірять, що Пер Ноель забирається в димохід і кладе їм гостинці в спеціально підготовлене для цього взуття перед каміном. Дорослі в цей день танцюють у червоних ковпаках,  веселяться, жартують, обсипають один одного конфетті.

№ 13 

У цій країні дата святкування Нового року визначається на основі місячних фаз і зазвичай випадає на кінець січня - початок лютого. Під час святкової процесії, що проходить на вулицях у новорічну ніч, люди запалюють величезну кількість ліхтариків, аби освітити шлях в новий рік. Крім того, вони вважають, що це свято оточене злими духами й нечистою силою, яких потрібно відлякувати петардами та феєрверками. Ввечері всі збираються в тісному сімейному колі на святкову вечерю, а вранці наступного дня батьки вручають дітям подарунки - червоні конверти з грошима.

№14 

У цій країні Новий рік зустрічають частіше, ніж в будь-якій іншій країні світу. Традиційний новий рік, Гуді-Падва, зустрічають в березні. 

Одне з найяскравіших свят - Бенгальський Новий рік - Холі - фестиваль фарб, який проходить на початку весни. У перший вечір спалюють опудало богині Холіки, проганяють худобу через вогонь і ходять по вугіллю. А потім починаються веселі гуляння, осипання один одного яскравими фарбами і поливання фарбованою водою.

Друзi, чи справился ви iз завданням? Чи вiдгадали, про якi краïни йде мова? 

Ускладнюемо завдання: розгляньте iлюстрацii та пригадайте, пiд яким номером вище описувалась новорiчна традицiя!

Поооїхали!

ЗАВДАННЯ ІІІ.  "ВІЗУАЛІЗАЦІЯ"





















Друзі, не засмучуйтеся, якщо ви не змогли відгадати країни, або ж назвати всі свята завдання №1. Ми завжди прийдемо на допомогу. 

Вiрнi вiдповiдi до I, ІІ та ІІІ завдань шукайте ооось тут:


Привіт! ВІДПОВІДІ  ВЖЕ ТЕБЕ ЗАЧЕКАЛИСЯ!









Немає коментарів:

Дописати коментар

БЕНЧМАРКІНГ

                                                                           БЕНЧМАРКІНГ як інструмент підвищення конкурентоспроможності зак...