Сторінки

понеділок, 16 листопада 2020 р.

Ти знаєш, що ти Людина!

                                     

    На межі ХVІІІ-ХІХ століть у Франції жив такий собі Талейран Перігор. Він відрізнявся тим, що при різних урядах залишався незмінним міністром закордонних справ. Це була людина талановита в багатьох напрямах, але найбільше - в умінні враховувати настрої оточуючих, шанобливо до них ставитися і при цьому зберігати власні принципи, прагнути до того, щоб керувати ситуацією, а не сліпо підкорятися обставинам. З ім'ям цієї людини і пов'язане поняття, яке сьогоднi об'єднало нас усiх.  Це поняття -  толерантнiсть.
 16 листопада у всьому свiтi  вiдзначається Міжнародний день толерантностi - свято, яке запровадили у 1995 роцi за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалено Декларацiю принципiв терпимостi. Тому День толерантностi ще має назву День терпимостi.
    У Декларацiï зазначається, що  «толерантність – це гармонія у різноманітті. Їй сприяють знання, відкритість, спілкування і свобода думки, совісті й переконань. Це не тільки моральний обов’язок, але й політична і правова потреба. Адже толерантність означає, що кожен може дотримуватися своїх переконань і визнає таке саме право за іншими. З розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона - наш спільний дім, всі люди в якому - сусіди. І для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності. 
    Як бачимо, толерантність - незамінна у сучасному світі.

    Навчання толерантності починається з дитячого віку, коли варто вчити дітей не просто бути «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію. 

Як навчити дiтей бути толерантними? Розумiти та сприймати iнших такими, якими вони є?                                          

Спецiалiсти стверджують:  для того, щоб виховати толерантну дитину потрібно:

- стежити за спілкуванням у сім’ї. Будь-які нецензурнi вислови з неймовірною силою впливають  на формування особистості дитини;
- розповідати дитині про народи світу, їхні звичаї та обряди;
- розповідати про неймовірні відмінності людей в усіх сферах життя; 
- розповідати про зовнішні відмінності та людей з обмеженими можливостями. У когось може бути родима пляма на усю щоку, в когось – кирпатий носик, великі очі тощо – але всіх нас об’єднує те, що ми люди; 
- пояснювати, що толерантності не заслуговує поведінка людей, яка порушує соціальні норми. Батьки так прагнуть навчити дітей толерантності, що ті в свою чергу починають плутати поняття та терплять несправедливість від людей.
    Тема толерантності не проста. Її межі важко визначити нам, дорослим, не говорячи вже про дітей. Проте усі ми розуміємо наскільки вона важлива, адже є однією із обов’язкових умов миру! 

Пропонуємо вашiй увазi книгу для наших дiтей «Який Такий».



 




        "Який Такий" - готові уроки толерантності.  Створювали книгу люди, що люблять життя, а якщо точнiше: ілюстрації намалювала Надія Кушнір, надихала та допомагала з текстом - Юлія Аронова, ГО ''МЕЙКЕРСПЕЙС ЛЬВІВ'' та безпосередньо Анна Косарєва.
     "Який Такий" ви знайдете у вільному доступі PDF та безкоштовному доступi в системі mozaWeb (для доступу потрібно зареєструватися)!
    Книгу можна переглядати на великому екрані інтерактивної панелі, свого комп'ютера чи смартфона і насолоджуватися смачними малюнками, правдивими словами та ситуаціями, з якими стикалися ми, як були малими, а тепер наші власні дiти чи діти друзів, або й зовсім незнайомих нам людей десь в іншому куточку України. "Який Такий" можна не тільки переглядати, але й слухати аудіо-коментарі до картинок, складати пазли та проходити тематичні тести. Погляньте самі та покажіть своїм дітям, учням, вихованцям!
    Друзi! Навчаймося толерантності самі та навчаймо її молоде покоління, будьмо толерантними у сім’ї, на роботі, у своєму колі спілкування, і тоді людство стане на крок ближче до омріяного міжнаціонального діалогу та миру! Нумо розширювати територію толерантності, починаючи із себе!


Немає коментарів:

Дописати коментар

БЕНЧМАРКІНГ

                                                                           БЕНЧМАРКІНГ як інструмент підвищення конкурентоспроможності зак...