Сторінки

середу, 13 жовтня 2021 р.

З Днем захисників та захисниць України!

 


Поволі падає золотий лист і вкриває задуману землю розкішним пухнастим килимом. Свічками палахкотять берези, в золотих шатах красені-клени, вже скинули своє золотисте вбрання осокори. Тихі, мрійливі, зажурені осінні дні. Земля переливається всіма відтінками золота, а над нею - синє, чисте, бездонне небо.

Осінь… Пора радості та смутку, пора спокою і тривог, найбагатша, найщедріша пора не лише на земні багатства, але й на величні духовні свята.                                                                                          Саме цієї благодатної і щедрої пори увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю і відзначає одне з найбільших православних свят – свято Покрови Пресвятої Богородиці,  яке символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
         Це свято засноване  на честь Божої Матері, яка зняла зі своєї голови хустку - покрову і розкинула її над людьми, що знаходились у церкві, одночасно молячись за їх спасіння і врятування від біди. Ось ця її довга біла покрова (омофор) і стала своєрідним оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру між своїми і чужими землями. 

Особливо шанували на Україні Покрову запорізькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах, її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів.                                                                 Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших 
сторінок
життя нашого народу. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної України, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої вітчизни. Впродовж століть могутнє козацьке братство здійснювало вплив на європейську історію.                                                                                     14 жовтня було одним з найважливіших днів для козаків:  цього дня вони проводили свої ради, вибирали нового гетьмана або кошового отамана. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України.                 
         Тож,  символічним є те, що саме 14 жовтня, в свято Покрови українці відзначають День захисника і захисниць України.
Свято започатковане з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України.

         14 жовтня Україна вшановує мужність та відданість тих, хто відстояв її землю у воєнні роки, захистив від рабства і ганьби та у мирні роки охороняє її волю, честь і незалежність. Любов до Батьківщини, готовність до самопожертви, вірність військовій присязі, доблесть українських солдатів і офіцерів - запорука миру, спокою і щасливого майбуття на рідній землі, гідна шана нашим славним козацьким пращурам!

         Історія нашого народу – нелегка…Це війни і повстання, сльози і перемоги,  незламність,  любов, вірність і зрада. Це гарячі серця Січових стрільців та Героїв Небесної Сотні, це тисячі патріотів нашої держави, які зараз знаходяться на передовій, захищаючи свободу, незалежність та територіальну цілісність України. Це добровольці та воїни української армії - герої, які творять дійсність, герої, які формують обличчя нашої держави,  не жалкуючи свого життя.

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,

Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.

Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,

Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки…

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є в лісах, є у горах, і є під горою –

Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –

 Хай відомими стануть всі герої безвісні.

         Подвиги захисників Вітчизни - це велика і велична правда нашої історії. Це взірець реального, дієвого патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина.                                                   14 жовтня у свято Покрови Пресвятої Богородиці щирою молитвою звернімося до Матері Божої, щоб вона завжди огортала своїм Святим Покровом нашу Вкраїну  і наш народ.

Свята Заступнице! Пречиста Діво!
Ти
оповий нас Покровом білим,
І під
опіку візьми Вкраїну,
Не дай їй
впасти знов на коліна.
Народ наш просить захисту в Тебе,
Бо
Ти – Цариця Землі і Неба,
Прийми нас
вкотре під свій Покров,
Тебе благаєм ми знов і знов
Ти
захисти нам Матір-Вкраїну,
Не дай зробити з неї
руїну,
З колін
підвестись нам поможи,
Вкраїну
вільну нам збережи.

Зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар

БЕНЧМАРКІНГ

                                                                           БЕНЧМАРКІНГ як інструмент підвищення конкурентоспроможності зак...