Сторінки

четвер, 9 квітня 2020 р.

Дистанцiйне навчання: тримаємо курс!


  Кiлька мiсяцiв тому людство зворушила новина про пандемiю свiтового значення.
     Як? Що? Коли? Скiльки? I ще безлiч  таких запитань, на якi хотiлось швидше отримати вiдповiдi i зрозумiти що до чого...
   Березень мiсяць став для всiх украïнцiв мiсяцем серйозного виклику, i ми,  украïнцi, серйозно цей виклик прийняли! 
       Упродовж кiлькох тижнiв в закладах освiти Украïни триває дистанцiйне навчання. Дистанцiйна освiта - справжня новацiя XXI столiття, i кому як не педагогам XXI столiття ïï впроваджувати. I ми, педагоги закладiв позашкiльноï освiти, не є винятком.  
 Для педагогiв-позашкiльникiв дистанцiйне навчання - це новi можливостi,  нове "амплуа", яке обов'язково пiдтвердить конкурентоспроможнiсть кожного педагога.
 Онлайн та вiдеозаняття, вебконференцiï та чати, вiртуальнi аудиторiï - що тiльки не органiзують нашi педагоги, щоб навчання на вiдстанi стало не лише доступним, а й зрозумiлим та змiстовним. 
   Мабуть,  всi педагоги вже адаптувались до цiєï форми роботи, знайшли "своï" цiкавi методи  i прийоми,  якi сприяють результативному навчанню на "дистанцiï". Та все ж, враховуючи, що карантин триватиме ще, як мiнiмум, кiлька тижнiв пропоную вам, колеги, check-list як тримати наш  дистанцiйний курс й надалi цiкавим, змiстовним, особливим!
Отже, check-list на дистанцiйний "карантинний" квiтень:
1. Одна творча iдея щодня.

  
Так, саме Щодня! Без вихiдних! Придумуйте одну нову iдею як зробити вашi дистанцiйнi заняття ще яскравiшими, ще кориснiшими, ще результативнiшими та втiлюйте ïï у життя! 
   Рахуємо: одна на день - 7 нових iдей щотижня! I це лише ваших. А якщо залучити до цiєï доброï справи вихованцiв? Ох, скiльки ж ïх, чудових творчих iдей матимете у резервi. Карантин завершиться, а iдеï залишаться й обов'язково стануть у нагодi, але вже в рiдних навчальних аудиторiях. 
Генеруйте iдеï!

2. Нова освiтня платформа щотижня.
   А ви як гадали? Ми постiйно вчимося.  I в закладках наших браузерiв обов'язково повиннi бути перевірені сайти з освітніми ресурсами, де завжди  можна знайти щось цікаве та  необхiдне. 
 Якщо ви вже "свiй" на таких популярних освiтнiх платформах як: "Всеосвiта", "На урок", "Педрада", "Освiторiя", не зупиняйтесь: оновлюйте своï професiйнi знання, знайомлячись з iншими освiтнiми платформами. 
А я вам трiшки пiдкажу: Prometheus, EdEra,Khan Academy, Coursera...
   Зустрiнемось на однiй з платформ!

3. Блог
Вже є? Чудово! Цей iнструмент спiлкування з вашими вихованцями пiд час дистанцiйного навчання потребує особливого догляду та любовi. Наповнюйте блог цiкавим професiйним матерiалом якомога частiше та якомога якiснiше. Давайте кориснi професiйнi пiдказки i поради вашим юним вiдвiдувачам, знайомте ïх з новою iнформацiєю. 
I пам'ятайте:  блог - це центр вашого контенту!

4. Онлайн-форум (онлайн-конференцiя).


Своï iдеï добре, а чужi - ще краще! Жартую, звiсно, але лиш трiшки. 
Нашi талановитi вихованцi щозаняття чекають чогось нестандартного, незвичного. Нового, одним словом. Особливо на дистанцiйному навчаннi, особливо без нашоï звичноï присутностi.
   Форум вам на помiч.
 Органiзовуйте самi або берiть участь у вже створених вашими колегами-позашкiльниками форумах. Запитуйте, вiдповiдайте, берiть, давайте! I результати  не забаряться.

5. Зворотний зв'язок. 

 Обов'язкова та невiд'ємна складова дистанцiйного навчання. 
 Перевiрку вивченого проводьте в режимi онлайн або на дистанцiйних  платформах, де є вiдповiдний iнструментарiй. 
Пам'ятайте: слiд не лише збирати зворотний зв'язок вiд вихованцiв, а й надавати ïм свiй: що засвоєно i виконано добре, де варто доопрацювати, вдосконалити.
Даруйте вихованцям бiльше пiдтримки та заохочення, адже  ïм, як i нам, дорослим, й так непереливки вiд вимушеноï соцiальноï iзоляцiï. А, можливо, й бiльше...

6. Батьки


Тематичнi сайти, групи у Viber, теле-, вiдео-, аудiозвернення... Ми робимо все можливе й неможливе, щоб дистанцiйне навчання на карантинi тривало, не зупинилось. 
Хочемо ми того чи нi, але нашi дистанцiйнi заняття покладають  додатковi обов'язки i на батькiв наших вихованцiв. 
Яким чином? Це ж не школа? 
А хiба ви не цiкавитесь, чи займається ваша дитина на карантинi своєю улюбленою справою? 
"Улюблена справа", як ви правильно зрозумiли, - це гурток, навчання в якому ви забезпечуєте!
Все просто: не забувайте дякувати батькам ваших вихованцiв за пiдтримку, за терпiння, за допомогу. Зрештою, за можливi незручностi,  якi  iнколи ми ïм створюємо. Ви ж розумієте, про що я...?😉

7. Гарний настрiй

No comment)

I найголовнiше: здоров'я та безкарантинного травня усiм учасникам дистанцiйного навчання!


P.S. Кажуть, що check-list не повинен мiстити бiльше 20 позицiй...  
Та й навiщо нам стiльки, якщо ми, творчi  та крутi педагоги-позашкiльники генеруємо 7 крутих iдей на тиждень (а на мiсяць? ох, а на рiк?)  
Ми ж вже генеруємо, еге ж, колеги?


Автор Оксана Дирда



3 коментарі:

БЕНЧМАРКІНГ

                                                                           БЕНЧМАРКІНГ як інструмент підвищення конкурентоспроможності зак...