Сторінки

понеділок, 6 квітня 2020 р.

Прокачуємо дикцію! (І частина)

Вправи, допоможуть прокачати дикцію. Спочатку робимо розминку мовного апарату та виконуємо вправи на розвиток чіткої дикції та вимови. 
Отже, розпочинаємо! 

1. На „раз” – розтягніть губи в усмішку, не оголюючи зубів; на „два” – витягніть губи щільною трубочкою вперед („хоботок”); на „три, „чотири”, „п'ять”, „шість” – рухайте „хоботком” почергово вправо, вліво, вгору, вниз; на „сім” – знову усмішка; на „вісім” – вихідне положення. Вправу треба повторити 3-4 рази.
2. Можна також зробити кілька колових рухів „хоботком” за годинниковою стрілкою, а потім – проти неї.
3. Вправа на тренування м'язів щелеп. Поставте лікті на стіл і обіпріться підборіддям на кулаки. Артикуляційно чітко читайте будь-який текст. При цьому ви повинні напружувати м'язи нижньої шелепи, рух якої обмежують ваші руки. Намагайтесь у цьому положенні досягати чіткої вимови. Ця вправа допоможе позбутися так званого „щелепного затиснення” (К. Станіславський), яке призводить до млявості мовлення.
4. Тренування губ. Вправа для верхньої губи: вимовляйте з чіткою артикуляцією: [гл], [вл], [вн], [тн]. Вправа для нижньої губи: вимовляйте з чіткою артикуляцією: [кс], [гз], [вз], [бз].
5. Вправа на розвиток м'язів язика: а) висуньте язик і активно порухайте ним вліво, вправо, вгору, вниз; б) зробіть по кілька колових рухів висунутим язиком почергово в різних напрямках; в) злегка висуньте язик і зробіть його широким, потім вузьким, потім чашечкою (злегка піднявши кінчик і бічні краї); г) злегка піднятим напруженим кінчиком язика „почистіть” верхні зуби ззовні і зсередини, а тепер кожен зуб „пошліфуйте” язиком у напрямку від його внутрішнього боку до зовнішнього і навпаки; д) тепер пружним язиком робіть уколи почергово в праву – у ліву щоку.

Ці вправи незамінні для дикторів, у яких часто виникають труднощі при вимовлянні слів зі збігом трьох і більше приголосних. 
Щоб швидко переключити рух язика з одного положення в інше, треба обов'язково перед виступом тренувати його рухливість.
Використовуйте для самоконтролю дзеркало. Коли за допомогою цих вправ ваші органи мовлення будуть „розігріті”, переходьте до наступного етапу.

1. Навчіться швидко і чітко вимовляти:
а) кит, кфт, кшт, кет, ктщ; мгм, ргм, тгм, пгм, фгм; ткр, ктр, дрт, ркт (стежте, щоб між приголосними не чувся призвук голосного);
б) кфа, кпо, кту, кши, кси; рла, рло, рлу, рлі, рли;
в) пі, пє, пя, пьо, пю; би, бє, бя, бьо, бю;
г) бі-ми, мі-би; пі-ви, ві-пи; бє-ме, мє-бе; пє-ве, ве-пе;
г) дрда-дрдя, дрдо-дрдьо, дрду-дрдю, дрде-дрдє, дрди- дрді;
д) біппі, беппе, баппа, боппо, буппу, билли.

2. Робимо вправи на вимову складних для артикуляції словосполучень: король-орел; хвала халві; лібрето „Ріголетто” (вимовляйте 5-7 разів поспіль кожне словосполучення).

3. Корисно вимовляти також важкі для артикуляції слова: барикадувати, екзальтованість, гідрометцентр, скомпрометований, трансформуватися, деморалізованими, кристалізуватися, перенервуватися, знезаражуючими, демобілізувалися та ін.

ДАЛІ БУДЕ.... до зустрічі





Немає коментарів:

Дописати коментар

БЕНЧМАРКІНГ

                                                                           БЕНЧМАРКІНГ як інструмент підвищення конкурентоспроможності зак...